Սպիտակուցները (պրոտեիններ) բարձրամոլեկուլային բնական օրգանական
միացություններ
են:
Սպիտակուցների
մոլեկուլները
պարունակում
են
ածխածին,
ջրածին,
ազոտ,
թթվածին
և
ծծումբ,
որոշ
տեսակներ՝
նաև
ֆոսֆոր:
Սպիտակուցները
a - ամինաթթվային
օղակներից
կազմված
շղթաներ
են
և
կազմում
են
բջիջների
չոր
զանգվածի
50%-ից
ավելին:
Լինելով
կենդանի
օրգանիզմների
կենսագործունեության
արդյունք
(սինթեզվում
են
կենդանի
բջիջների
կողմից)՝ սպիտակուցներն
ապահովում
են
նրանց
գոյության,
զարգացման,
հասունացման
և
սերնդային
նմանակի
վերարտադրման
հնարավորությունները:
Սպիտակուցների
հատկությունները
պայմանավորված
են
նրանց
մեջ
ամինաթթուների
հաջորդականությամբ:
Օրգանիզմում
սպիտակուցների
դերը
շատ
տարատեսակ
է:
Յուրաքանչյուր
սպիտակուց
ունի
յուրահատուկ
ֆիզիոլոգիական
գործառույթներ:
Страницы
- Աշխարհագրություն
- Առողջագիտություն
- Ամանոր
- Արվեստ
- Կենսաբանություն/Անատոմիա
- Եղիշե Չարենց
- Ստեղծագործում եմ
- Իմ Նկարները
- Ես կարողանում եմ
- Իմ գրադարանը
- Իրավունք 9
- Կերպարվեստ
- Հովհաննես Թումանյան
- Հայոց լեզու 9
- Գրականություն 9
- Հանրահաշիվ
- Երկրաչափություն
- Մամա
- Պատմություն 9
- Русский язык
- Վահան Տերյան
- English
- Ֆիզիկա
- Քիմիա
- Ձմեռային ուս.ճամբար 2017
- Ամառային ուս.ճամբար 2017
- Մի քիչ երգ...
2017-10-25
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий